Ved atter ved og litt tjærebehandling

WP_20130901_003

Hva skal man behandle hytta med? Vi tenkte som så at det må stå i stil med hytta, som jo har et tradisjonelt preg med mye høvla trevirke. Derfor begynte vi å undersøke tradisjonelle måter å behandle tømmer på. «Alle» uttaler at tjære er det eneste som trekker inn i trevirke. Andre alternativer legger seg som ei hinne utenpå. Spesielt for tømmer er det uheldig å tette overflata,. Tømmeret trenger åpne overflater slik at man unngår at fukt ikke blir luftet ut. Så tjære måtte det bli. Både Tjæralin og Tyrilin har beiser med Tjære i. Men hva med å gå direkte på tjære, er det mulig? Ja, det er det i høyeste grad. Vi fik oversendt prøver fra en rekke leverandører og kjøpte litt tjære på Biltema for å teste. Alle var omtrent like, vi gikk derfor for den som luktet best. Prismessig er også tjære et godt alternativ. Det kommer på ca. 70 kroner literen.

Neste spørsmål var hvordan man skulle få tjæra på veggen. Noen sa varm den opp. Andre sa bland like deler tjære, linolje og terpentin. Noen sa bruk rødsprit til å tynne med. Det er utallige erfaringer på verdensveven, men med begrenset begrunnelse for hvorfor man skulle gjøre det på den ene eller andre måten. Etter noe grubling har vi endt opp med å blande tjære og balsamterpentin i forholdet 1 del terpentin og 5 deler tjære.  Dette fungerte veldig bra.  Bestilling på 100 liter tjære og 25 liter balsamterpentin ble sendt av gårde. Så da var det bare å sette i gang med jobben.

Tjæra var relativt lett å jobbe med og resultatet ble også fint, synes nå vi da. Vi har valgt en lys tjære i første strøk som tjære trekker mest inn i treverket. Neste strøk vil vi bruke en mørkere tjære. Tjæra vil uansett lysne kraftig i sola, og vil etter hvert framstå med en flott patina.

WP_20130901_001

Tjære gir et vakkert fargespill og fremhever treets struktur på en flott måte. Og lukta er aldeles nydelig.

Membran er lagt på taket, så hytta er tett og tåler godt litt regn. Det har heldigvis vært veldig tørt og fint mens de har jobbet med å reise hytta. Snekkerne har også vært flinke til å beskytte materialer med gode presenninger.

Hvor mye ved kan det egentlig bli av et par furutrær? Jo, mye! Nå har vi skjært og kløyvet ved i lange tider. Vedstablene vokser og vi har noe sånn som 18 meter ganger 1,2-1,5 meter høyt med 30-40cm lang ved. Burde holde ei stund skulle jeg mene.

WP_20130903_001

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *