Rom ble ikke bygd på en dag…

… det gjør for så vidt ikke Haugenstoga heller, men du verden så mye som ble gjort lørdag 17/8, da hytta kom fra Litauen.

WP_20130817_023

Heidi og jeg reiste opp for å rydde på tomta, kløyve ved og sjekke forholdene for Riks TV i helga. Det var også spennende å se hvordan det så ut etter at Otto Tveiti hadde gjort seg ferdig med frostsikring og tilbakefylling av masse. Som ovenstående bilde viser ble det meget bra. Da vi ankom Hovdeli på fredagskvelden så vi at en semitrailer fra Litauen stod parkert ved innkjøringen til hyttefeltet. Vi ante at her kunne det skje mer enn vi var forberedt på. Lørdag kl. 7 var undertegnede på tomta og rigget opp vedkløyva, dvs. skjøteledningen hadde jeg reist fra, og måtte etter hvert ned for å handle i Rauland. Kl. 08.00 presis dukket det opp en bil med 4 arbeidsvillige Litauere. En Lastebil fra Øyfjell gikk i skytteltrafikk for å frakte opp tømmeret som er prefabrikert i Litauen. Han som kjørte lastebilen var den eneste som kommuniserte verbalt med oss, de andre praktiserte kun kroppsspråk, så de lange, dype samtalene ble dermed avverget og de kunne jobbe uforstyrret med sitt.

WP_20130817_006

WP_20130817_010

Det viste seg at de både kunne snakke og jobbe sammen. De la ut stokker, målte, justerte og de målte og justerte enda mer. Her var det ikke slurv. Det var fascinerende å følge med. Dette hadde gjort før. De samarbeidet meget godt og gjorde en grundig jobb.

WP_20130817_022

WP_20130817_031

Det er mye kritikk av hurtigvoksende trær i Baltikum, men som nedenstående bilder viser, kan man ikke kalle dette for hurtigvoksende. Våre diskrete terrassestolper som måler 30 cm x 30 cm. Den observante leser vil raskt ha regnet ut at diagonalen (og dermed minste mulige diameter) er 42,43 cm. Jeg telte til > 110 årringer, så spesielt hurtigvoksende kan man vel ikke si det er. Til sammenligning var den største furua vi felte ca. 150 år og den hadde en største diameter på nær 70 cm. Som det framkommer av bildene består stokkene av  mye kjerneved, slik det skal være. Dette er bra! Hvor tørre stokkene er, har vi ikke fått sjekket, men de virker fine og tørre. Det får vi sjekke til helga.

WP_20130817_028

WP_20130817_030

Innimellom  studiene av dyktige fagfolk i arbeid (alltid moro å se andre jobbe, spesielt når de kan jobben sin) jobbet vi med å sikre vintervarmen. Som bildet viser jobber Heidi med opptenningsved. Det er kjekt med små fliser når man skal tenne på i peisen.

WP_20130817_007

Dagens økt ble registrert som styrketrening på Endomondo.

WP_20130817_025

I løpet av dagen fylte vi faktisk 2 paller med ved. Enda er det mye igjen. Olav og Eirik, dere oppfordres herved til å bli med til helga og gjøre det ferdig, på forhånd takk 🙂

WP_20130817_027

Selv gjorde jeg ikke så mye utover å observere, inspisere, kontrollere, eller på godt norsk kikke. Litt tid hadde jeg til å fange inn litt spennende vedkunst.

WP_20130817_013

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *